Maldivi ili Sejšeli? Što odabrati?

0
17779

U zadnje vrijeme dobivam dosta upita o tome da li da netko izabere Maldive ili Sejšele kao destinaciju za odmor! Koje su plaže ljepše? Gdje je bolje? Uf, teško pitanje ali idem probat analizirati oba mjesta, pa možda nekome pomogne u odluci. Moram napomenuti kako je dosta toga individualno, i kako ima raznih destinacija,  tako ima i raznih mišljenja ali ja ću ovdje iznijeti svoje mišljenje! Dakle sve ovisi da li osoba putuje samo u paru ili sa djecom, ja ću se orijentirati na putovanje sa djetetom i na putovanje u resorte ili hotele.

Obje destinacije su čarobne ali i dosta različite. Sejšeli se sastoje od tri glavna otoka oko kojih su orijentirani manji otočići: Mahe, Praslin i La Digue. Mahe je najveći od njih tri, ali svakako vrijedi posjetiti ukoliko za to imate mogućnosti sva tri! Dakle Sejšeli ukoliko noćite na Maheu ili Praslinu zahtijevaju najam auta kako bi u potpunosti doživjeli otok i posjetili što više plaža, a na Maheu ih ima mnogo. Nekome u samom startu ne odgovara aktivni odmor, jer ruku na srce mi na Maheu nismo imali baš previše vremena odmarati. Malo je tu dana koje smo imali a previše lokacija za posjetiti. Meni osobno je čaroban osjećaj kada se npr. voziš autom Maheom doslovno uz samu plažu, oko tebe palme a iza njih izviruje najbjeliji pijesak. Uz cestu lokalci prodaju razno razno voće od ananasa, banana, manga, marakuje. Pa lagano staneš, kupiš jedan kokos poslikaš plažu ili se okupaš i kreneš dalje!

Na Sejšelima je vegetacija bujna, razno razne palme, drveća, cvijeće, vidikovci sa pogledom na more koji oduzimaju dah! Naravno da i na Sejšelima postoje skupocjeni resorti i da se možete smjestiti u jedan od njih i provesti godišnji na jednoj plaži, ali nama to nije bila opcija kada postoji toliko plaža i sve jedna ljepša od druge. Praslin i La Digue su isto očaravajući ali puno manji površinom od Mahea. Po meni je La Digue najljepši, nema prometa a otok se obilazi biciklima. Otok je pun privatnih smještaja, prekrasnih kučica sa bijelim drvenim ogradama koje stvaraju dojam kao da ste u nekoj seriji.

Sejšeli nude puno više toga, uspoređujući sa Maldivima. Na Maldive, ako želite doživjeti one prave Maldive kao iz časopisa morate ići u neki resort. Resorti na Maldivima nisu jeftini, da se naći neka prihvatljiva cijena resorta ali to onda nije neki luksuzan resort nego „middle range“. Ako želite jeftinije na Maldive onda se morate smjestiti na jedan od lokalnih otoka. Na lokalnim otocima alkohol je zabranjen jer je stanovništvo Muslimanske vjeroispovijesti. Plaže na lokalnim otocima su lijepe ali ništa posebno i ni blizu plažama koje nude resorti. Ne bih htjela puno pisati o lokalnim otocima pošto nisam bila, a ovo pišem prema pričama koje sam čula od drugih ljudi. Mogu zaključiti da lokalni otok nije za mene, definitivno. Za nekoga je i netko je više nego oduševljen sa lokalnim otokom jer se sa istih daju odraditi razni zanimljivi izleti i mislim da za nekoga kome stvarno nije bitan resort, lokalni otok će biti i više nego dovoljan! Maldivi su nama bili divni i super smo se proveli. Plaže prekrasne, unutrašnjost otoka očaravajuća i nama je pasao takav odmor jer je Vito počeo hodati na veliko i postao je zahtjevniji pa je resort bio jedino logično rješenje. Meni osobno Sejšeli su puno zanimljiviji, tamo smo putovali kada je Vito imao 9 mjeseci i nije bio toliko zahtjevan pa smo dobro hendlali Sejšelski aktivni odmor!

Kada bi sada u ovom trenutku birala gdje da odem ponovo to su definitivno Sejšeli, ima još puno stvari koje nisam vidjela a voljela bih a i volim piti kavicu ili pivicu svaki dan na novom mjestu. Ono što je još zanimljivo na Sejšelima je to da ne morate nužno biti u resortu, postoji brdo apartmana ili vila na plaži koje nisu tako strašno skupe, pogotovo ako se skupi ekipica od 4,5 osoba. Ima i brdo trgovina pa ako si želite u apartmanu sami kuhati ima svega. Ima povrća ako želite npr. bebi skuhati juhicu, o voću da ne govorim.

Dakle, ako niste spremni neko vrijeme provesti u autu i istraživati Sejšele i želite se samo izležavati onda su za Vas definitivno Maldivi. Odmorit ćete se pošteno, kako bi rekli ni prstom mrdnuti. Što se tiče ljepote plaža na navedenim destinacijama, tu bi se dalo dosta raspravljati. Meni se čini da su u potpunosti drugačije, i ne mogu izdvojiti što mi je ljepše, nešto mi se svidjelo na Maldivima a nešto drugo na Sejšelima. Vegetacija na Sejšelima je svakako bujnija, Sejšeli su dom najvećim kornjačama na svijetu kao i Black Parrot ( crna papiga ) koja je tamo endemska vrsta! Praslin ima svoj nacionalni park kao i „ coco the mer“ ili ti dupli kokos također endemska vrsta na Sejšelima. Uglavnom, obje destinacije su očaravajuće i sigurne, što je bitno kada putujete sa bebama ili malom djecom! Ja sam se osobno više odmorila na Maldivima, ali onaj umor na Sejšelima je nezaboravan i rado bih ga ponovila!Na vama je da odlučite koji ste tip više Maldivski ili pak Sejšelski? Probajte oboje, nećete požaliti!!!

Previous articleSICILIJA SA BEBOM
Next articleU PROSTRANSTVIMA AFRIKE
Ja sam Valentina, mama predivnog dječaka Vite i supruga Vlade. Putovanja su moja strast i svaki slobodan trenutak pokušavam iskoristiti putujući. Prvo veliko putovanje bilo mi je volontiranje u Africi i od tada ništa više nije bilo isto! Zaljubila sam se u putovanja, ljubav na prvi pogled! Sa suprugom sam obišla mnoštvo prekrasnih destinacija, a sada od kada nam je stigao Vito uključujemo i njega u naše putoholičarske aktivnosti. Putovanja volimo organizirati sami, osobno mi je gušt istraživati koja mjesta posjetiti i u kojim hotelima i apartmanima odsjesti. Smatram da je pravi izazov putovati sa djecom i sretna sam što ću svoja iskustva podijeliti sa vama!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here