SICILIJA SA BEBOM

0
474

 

Prije par mjeseci bila je zanimljiva ponuda od kompanije Volotea za karte za Palermo.  Karta je bila oko 70 eura povratna iz Splita. S obzirom da smo Vlado i ja bili na Siciliji prije dvije godine kada sam ja bila trudna sa Vitom i jako nam se svidjelo, odlučili smo se počastiti sa putom i utvrditi gradivo 😊. Plan je bio sljedeći, idemo 7 dana u Palermo, rentamo auto, smještamo se u Palermu svih 7 dana i ne mijenjamo smještaj da nam bude lakše radi Vita. Obilaziti ćemo okolne gradove i kupati ćemo se u okolici Palerma! Ovaj put vodimo i baku da malo vidi svijeta i pomogne oko Viteka!  Iako se plan činio kao top ideja, sve je krenulo nizbrdo i to još u Zagrebu prije samog puta, a kasnije sa nastavilo i na Siciliji.

Ali ajmo od početka! Dakle trebali smo letjeti iz Splita, i nekako se dokopati Splitskog aerodroma, a plan je bio da krenemo na put dan prije leta, prespavamo kod moje bake koja je nekih 75 km od aerodroma Split i ujutro krenemo za aerodrom. Ovaj put nisam uzela osiguranje od otkaza putovanja, greška broj 1! Jer kao, ma šta će mi, tu smo blizu na Siciliji. Stvari su bili spakirane i samo sam čekala da krenemo ( da se razumijemo utorak je 18 h ) let je bio ujutro u srijedu oko 11:50. Vlado me zove oko 18:30 da mu je mama imala nesreću i da hitno juri prema bolnici, te me moli da pokušam otkazati sve! Tu bi se sada lupila tavom po glavi jer nisam uzela osiguranje od otkaza…

Prvo otkazujem smještaj preko bookinga, ali trošak otkaza je nekih 250 eura, zatim renta car i trošak otkaza je nekih 100 eura. Ništa izgubit ćemo 400 eura, nemamo izbora i što je tu je! Hvala Bogu pa kada sam kupovala let, sam nadoplatila nekih 12 eura po osobi da imam kartu koju mogu mijenjati. Ili ako otkažem let ostaje njihov kredit na kartici za buduću uporabu!

Taman kada sam htjela u potpunosti otkazati let, Vlado javlja da je mama koliko toliko uredu, da ju puštaju doma i da pokušam vratiti ovo prethodno otkazano nazad. Ajme, što sada, zovi booking prvo! Dakle, prvo su me odkantali da oni tu ne mogu ništa, nakon mog drugog poziva ( valjda se javio netko normalan ) i kada sam im objasnila da sam se porukama čula sa vlasnicom apartmana koja i dalje želi da mi dođemo, i nema novu rezervaciju. E tek onda su rekli, da će  oni kontaktirati vlasnika i ako se slaže da ćemo zanemariti ovaj otkaz koji se dogodio sat vremena prije. Uspjeli smo! Renta car ne želim ni spominjati, opća katastrofa, ne možeš nikoga dobiti, nitko se ne javlja, odgovaraju na mailove nesuvislo itd.. Radi se o stranici rentalcars.com! Uglavnom, uspijem nešto srediti, ranta car nam naravno uzme tih 100 eura iako smo otkazali prije 2 sata i želimo natrag rezervaciju, očito je to kod njih nemoguće.

Ok, ipak idemo na Siciliju, moramo krenuti u 5 ujutro, jer na žalost  tako je kako je. Moram spomenuti da smo nosili dron sa sobom, iako sam slala mail kompaniji Volotea i rekli su da ne dozvoljavaju dronove. Ipak smo se odlučili riskirati  i ponijeti ga. Nismo imali nikakvih problema, stavili smo ga u donju prtljagu ali su nam vratili kofeer na pregled jer su na skeneru primjetili da imamo dron. Nakon dodatnog pregleda su nas samo zamolili da odvojimo dron od baterije i stavimo dron u donji kofer a baterije u gornju prtljagu i to je bilo to! ( čisto za one koje zanima da li prolazi dron ). Nakon sat vremena leta, stižemo u Palermo. I sada pošto nam se nisu izjasnili iz renta cara, moramo ponovo uzeti auto samo na licu mjesta. To se odužilo na jedno 3 sata, zbog gužvi itd. Dolazimo napokon u apartman nakon 4 sata 😊.

Apartman je prostran, ima dvije spavaće sobe, odvojen dnevni boravak i odvojenu kuhinju, nije baš blizu centra ali imamo auto pa to nije problem! Na Siciliji voze sumanuto, ali ono doslovno sumanuto, trake kod njih ne postoje, motoristi su kao muhe zunzare samo prozuje pored i okrznu te po mogućnosti! Dakle katastrofa opća. Parking ispred zgrade u kojoj smo bili se naplaćivao oko 1 euro za sat ali smo uspjeli pronaći ponekad negdje u okolnim uličicama besplatno. Glavno da smo se mi dokopali apartmana a ostalo ćemo lako!

Ne postoji osoba  kojoj je riječ “mafija” prva stvar koja mu pada na pamet pri spomenu Sicilije. Pogotovo ako je riječ o njezinom glavnom gradu – Palermu. Organiziranog kriminala ima svagdje, ali nigdje kao na Siciliji nije toliko razvikana, i gotovo uključena u turističku ponudu zemlje. Danas je to ipak drugačije. Mafije vjerojatno ima i dalje ali ne u tolikom postotku kao prije dvadesetak godina, mi smo se osjećali sigurno, ali na svakom kutku postoje neke spomen slike ili objekti koje podsjećaju na doba kada je mafija bila pri samom vrhuncu. Npr. mi smo naišli na veliki plakat koji je stavljen u spomen sucu Giovanniju Falconeu koji je bio simbol borbe protiv organiziranoga kriminala. On je nastradao na autocesti u predgrađu Palerma, kada je u kanalu za odvodnjavanje bila je skrivena bomba napravljena od 500 kilograma eksploziva. Eksplozija je zahvatila dva automobila. U njima su poginuli najpoznatiji talijanski istražni sudac i popularni borac protiv mafije njegova supruga i tri tjelohranitelja.

 

Prvu večer smo otišli prošetati po Palermu, Palermo je lijep grad ali i najprljaviji grad na Siciliji. Oni bez ustručavanja bace smeće iz auta na cestu. Probali smo canelone ali mi se to nije nikako svidjelo, kasnije sam ih opet probala da utvrdim gradivo ali ništa, završili su u smeću i ovaj put 😊 Cannoli su specijalitet talijanske kuhinje; dolaze od riječi cannolo što u prijevodu znači “male tube”, a potječu s Sicilije pa otuda i naziv. Uobičajeno dolaze s ricotta ili mascarpone sirom obogaćeni raznim dodacima i ekstraktima poput : vanilije, čokolade, pistacija itd!

Palermo je pun malih restorančića sa izvrsnom ponudom ponajprije tjestenina u raznim oblicima i vrstama, sve je dosta ukusno i mislim da se teško naiđe na restoran koji ne valja!

Ujutro smo otišli na najpoznatiju plažu u okolici Palerma a to je Mondello, to je turističko naselje nekih 20 tak minuta vožnje od Palerma. Plaže su većinom ograđene sa ležaljkama i suncobranima i morate platiti oko 24 eura za 2 ležaljke i suncobran po danu. Postoji mali dio plaže gdje možete odložiti ručnike besplatno ali taj dio mi se nije baš svidio. Plaža je pješčana, i ima dosta sadržaja za klince na samoj plaži. Razno razni tobogani, ljuljačke, tete animatorice i još svašta nešto, što mi nismo isprobali 😊. Ovaj put plaža mi se nije svidjela, jer je more bilo neke zelenkaste boje, došle su neke trave ili alge i nije izgledalo nimalo primamljivo. Čak mi se pomalo i gadilo. Ponuda hrane i pića na plaži je raznovrsna, sok je bio oko 3 eura, a sendviči pizze itd. od 2,5 do 5 eura.

Petak je, razmišljamo što danas posjetiti ( u srijedu smo došli )kad ono shock Vito ima temperaturu! Opet! Arsenal lijekova sam ponijela još iz Zagreba tako da imam sve, ali nije nam baš ugodno. Katastrofa je kada se dijete razboli na samom putovanju, nervoza poraste, planovi se poremete, a pogotovo ako ste negdje 7 dana od čega je dijete bolesno pet dana. Dani koji su slijedili su bili malo drugačiji nego smo zamišljali, na plažu nismo mogli ali u lagane šetnje predvečer smo išli. Uspjeli smo posjetiti Corleone, koji smo jako željeli posjetiti prošli puta kada smo bili ali jednostavno nismo stigli. U popularnoj kulturi mjesto je poznato po tome što je iz njega emigrirao Vito Andolini (kasnije Vito Corleone) u filmu „Kum“ i istoimenom romanu Marija Puza.  Corleone je gradić koji me nije ni malo oduševio, puste uličice, restorana ni na vidiku, osim jedne mini pizzerie koja je radila popodne i koja nas je spasila da ne umremo od gladi 😊. Ako mene pitate Corleone možete preskočiti bez imalo grižnje savjesti.

 

 

Unatoč Vitovoj bolesti ( nije bilo ništa strašno ) uspjeli smo jednu noć izaći van da osjetimo malo i taj noćni život Palerma! Nakon što smo u apartmanu odgledali tekmu Hrvatska-Rusija te još uvijek pod dojmom šokantne pobjede, onako ležerno u navijačkim majicama izlazimo na ulice Palerma! Ono što je uslijedilo meni se u tom trenutku činilo nevjerojatno! Gdje god da smo se pojavili onakvi u dresovima svi su za nama vikali „ forca Croatia“ pljeskali nam, htjeli se slikati i družiti sa nama 😊. Definitivno večer za pamćenje, doslovno iza svakog ugla nas je dočekao pljesak. Na kraju smo se stacionirali u jednom baru, koji je naravno bio najglasniji u pljeskanju. Tamo smo nazdravljali sa domaćinima, i pričali o nogometu. Svi su bili ponosni na nas, malu Hrvatsku! A osmjeh na našim licima nije silazio. Ljudi iz Palerma su vrlo jednostavni i druželjubivi. Primijetila sam kako redovito u barovima sjede sa bebama od nekoliko mjeseci i malom djecom do kasno u noć. Uopće ih to ne brine, klinci se igraju u pola dva ujutro ispred barova, sve izgleda nekako živo i veselo.

Idući dani su nam izgledali od prilike ovako : buđenje, skidanje temperature, spavanje, buđenje, skidanje temperature šetnja i tako idućih 4 dana. Ovaj put nisam paničarila s obzirom na to da Vito svakih deset dana ima temperaturu. Ali sam dobro izguglala gdje je dječja bolnica u Palermu i kako do nje. Palermo smo prošli uzduž i poprijeko kako bi rekli a uspjeli smo posjetiti još i Cefalu. Cefalu je sladak mali gradić nekih 75 km od Palerma. Cefalu bi komotno mogla izabrati kao trajnu bazu, ima plažu u centru, šetnicu uz koju se smjestilo mnoštvo restorana i barova, a kada uđete malo u unutrašnjost isprepliću se uličice koje obiluju sa razno raznim restoranima i tratoriama. Tamo smo večerali u restoranu „ Al Porticciolo „ koji ima prekrasan pogled na more, hrana je dobra a i cjenovno je dosta pihvatiljiv. Probali smo i sladoled koji je naravno izvrstan kao i svagdje na Siciliji.

 

 

Iduća dva dana smo malo švrljali po Palermu, otišli na još jedan kupanac na Mondello beach i to je bilo to, bližio se povratak u Split!

Što reč o Siciliji? Sicilija je prekrasna, samo što je nama bio narušen sveopći dojam ovaj put zbog Vitove bolesti. Palermo je definitivno zanimljiv, ali smatram da ima puno ljepših mjesta na Siciliji. Svakako preporučam ukoliko imate 7 dana ili više za Siciliju da napravite turu do Catanie. Plaže me nisu nešto oduševile ovoga puta jer ponavljam nije izgledalo čisto a i more koje je zeleno nije baš neki prizor. Nismo stigli ovoga puta posjetiti možda najljepšu plažu San Vito Lo Capo, posjetili smo ju prije dvije godine i stvarno je divna!

Svakako se ne bi uskoro vraćala na Siciliju 😊. Dosta dva puta, možda jednog dana ako nas slučajno put nanese!

Kratak video snimljen dronom sa našeg putovanja na Siciliju možete pogledati ovdje: 

Previous articleMali Lošinj kratki odmor u hotelu Vespera
Next articleMaldivi ili Sejšeli? Što odabrati?
Ja sam Valentina, mama predivnog dječaka Vite i supruga Vlade. Putovanja su moja strast i svaki slobodan trenutak pokušavam iskoristiti putujući. Prvo veliko putovanje bilo mi je volontiranje u Africi i od tada ništa više nije bilo isto! Zaljubila sam se u putovanja, ljubav na prvi pogled! Sa suprugom sam obišla mnoštvo prekrasnih destinacija, a sada od kada nam je stigao Vito uključujemo i njega u naše putoholičarske aktivnosti. Putovanja volimo organizirati sami, osobno mi je gušt istraživati koja mjesta posjetiti i u kojim hotelima i apartmanima odsjesti. Smatram da je pravi izazov putovati sa djecom i sretna sam što ću svoja iskustva podijeliti sa vama!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here